Skip links

Main Bathroom

Main Bathroom

Main Bathroom

Main Bathroom

Ensuite

Ensuite

Ensuite

Main Bathroom & Ensuite

Malvern East

Main Bathroom
Project Brief
Nestled amongst a neighbourhood of family homes. This 1980’s Malvern East property is home to a family of two parents and two adult sons. The home needed nothing more than a face lift and an adjustment to the main bathroom floor plan to become a comfortable space to enjoy.

Client Brief
Client is tired of the buttery cream painted walls and warm but dated bathroom tiles.
The shower recess in the main bathroom was great when the children were small but is now far too small and not enjoyable to use.
The inset bath was to be reused however the existing floor mounted vanity was not very functional.
Our clients wanted a light and airy bathroom with a floor plan that not only worked whilst their sons were living at home but would be an attractive bathroom for guests who came to stay.

Structural Challenges
The small shower recess had been leaking through the bathroom floor into the laundry below causing the bathroom timber flooring to be damaged as well as damaging the ceiling below. The base of the stud wall was water damaged. By in large the waterproof membrane had failed causing damage to subflooring and adjoining areas.

Design Statement
Simply Bathroom Solutions designer assessed the existing floor space and restrictions of the inset bath remaining in place.
Utilizing the entire alcove on the left-hand side of the bath has allowed for a large walk-in shower with a single panel of glass to be created with a generous niche to store shampoo bottles along one wall.

A curved wall extending from the bathroom door around and into the entry of the shower recess was previously painted and under whelming. Tiling the entire curved wall, floor to ceiling in vertical Japanese textured wall tiles created not only a visual element but highlighted a strong architectural feature to the room.

Vertical heated towel rails installed at the end of the shower recess provides the user the luxury of being able to reach warm towels before stepping out of the shower recess.
Replacing the existing floor mounted vanity with a wall mounted all draw vanity gave the illusion of a larger and open floor space whilst solving our client’s storage problem. The large mirror mounted above the vanity gives an elegance to the room.

Fine tuning our clients tile selection, cabinetry and brushed nickel tapware finishes gave layers of texture and ensured our client brief of a bathroom that is light and airy is bought to life.

Ensuite
Client Brief
Whilst the ensuite bathroom is generous in space the floor plan was uninspiring and lacked the luxury finish both Jim and Yiota’s desired. Our client’s brief was to create a luxury designed bathroom that incorporates the existing bath.

Design Statement
Dividing a large bathroom into spaces assists in balancing the ensuite. Constructing a framed area around the vanity with a large mirror, Corian niches with lighting and lighting under the bulk head creates a focal point.
Simply Bathroom Solutions team, designer Liz Staynor and builder Troy Freeman collaborated to create a functional space whilst demonstrating what the power of subtle design shifts can create.

Products
Floor tiles: Powder Bone 600 x 600mm porcelain Italian tile.
Wall tiles: Statuario Gold 600 x 600mm porcelain Italian tile
Tapware: Faucet Strommen Brushed nickel Zeos tapware
Cabinetry: Timberline, paint colour ½ strength Lexicon
Bench top: Caesar Stone, Airy concrete
Mirror: Custom made
Heated towel rails: Thermorail brushed nickel vertical towel bars

Constructed by: Simply Bathroom Solutions construction team.
Designer: Liz Staynor
Products supplied by: Oscar & Co Tiles and Bathware

This website uses cookies to improve your web experience.